Gospodarstwo Ciołkowskich "Pod Jastrzębcem"

Opis farmy

Gospodarstwo rodzinne produkujące tradycyjne powidła z buraka cukrowego, z dodatkiem jabłek i dyni.
Głównym surowcem do produkcji powideł olenderskich są buraki cukrowe. Sam proces wyrobu powideł jest procesem bardzo mozolnym i mało wydajnym, gdyż z około 100 kg buraków otrzymuje się tylko około 50-60 litrów soku, a z tego zaledwie około 10 litrów powideł. Z zalanej porcji musi wygotować się ponad 80% wody, by pozostał w kotle produkt o gęstości marmolady. Należy przy tym uważać, by nie gotować zbyt długo, aby nie powstał twardy karmel.
Powidła w naszym godpodarstwie wytwarzane są co najmniej od końca XIX wieku. 
W naszym regionie istnieje wiele tradycji związanych z gotowaniem tychże powideł, które w naszym gospodarstwie przywracamy do życia.

Iłów, Przejma 19

Przetwory

Powidła

Dostępność

Wysoka

Soki

Dostępność

Wysoka

Tomasz Ciołkowski

Właściciel

+48 792729794